Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bankok konszolidációja

Bankok konszolidálása és az ügyesek

 

1992-ben a Bankokat úgy próbálták talpra állítani, hogy a befagyott, be nem hajthatónak tűnt kétes követeléseiket az állam megvásárolta.

A megvásárolt követelések kezelését értékesítését a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bankra/MBFB/ bízták, amely 100%-os állami tulajdonú részvénytársaság volt.

 

Az MBFB Rt első körben eladásra hirdette meg a követeléseket, majd később kezelőket keresett a követelésekre.

Az eladáshoz pályázatot írt ki cégek részére, hogy kialakuljon azok  köre, akik vevők lehetnek

Az ügyesek azok voltak, akik felfigyeltek erre a lehetőségre, pályáztak és vevők lehettek.

Az egész országban kb. 120 cég volt a vevői listán, közöttük a térségünkből mindössze két cég a Peroktáv Mgtsz és a Püspökladányi ÁFÉSZ.

A Peroktáv Mgtsz az én irányításommal, munkámmal a Püspökladányi ÁFÉSZ pedig kollégám dr. Kökényesi Antal irányításával, munkájával pályázott, hogy bejussunk a vevői körbe.

Mint vevők válogathattunk a követelésekből, 6 vastag szürke fedelű könyvben kb 600 milliárdnyi befagyott banki tartozás volt, amelyeknek a fedezetét is tartalmazta a könyv.

Főleg a közelebbi lehetőségeket vizsgáltuk meg és azok közül is csak amelyeknek komoly vagyoni fedezete volt.

Az MBFB-nél egy osztály foglalkozott ezzel, kis létszámmal, nem volt idejük utána nézni, hogy melyik követelésnek mi a megtérülési esélye.

Ezért azt az egyszerű elvet követték, hogy egy követelésre ha már két pályázó van akkor eladható annak aki többet ígért.

Miután mindketten kicsemegéztük mit akarunk megvenni, egyeztettük és mindet megpályáztuk megvételre, nyilván ami nem nekem kellett arra alacsonyabb vételáron voltam vevő, hogy nyerhessen Püspökladányi ÁFÉSZ és fordítva: kollégám alacsonyabb áron volt vevő arra ami a Peroktáv Mgtsz-nek kellett.

A követeléseket kb. 10%-os vételáron vettük meg.

Emlékezetem szerint kb. 13 millió Ft-ot tudtam összeszedni és ezért vettem kb. 6 db követelést. A két legnagyobb a Gyomaendrődi Béke Mgtsz és Győzelem Mgtsz-ek voltak, a két tsz tartozása 80 millió Ft volt, amelyet 8 millióért vettem meg.

-2-

 

 Mindkét tsz felszámolás alatt állt, így a felszámolókkal kellett felvenni a kapcsolatot, hogy minél előbb értékesítsék a vagyont, hogy fizethessenek nekünk. A két tsz esetében tudtuk, hogy a követelés 100%-ban meg fog térülni, hiszen jóval több volt a vagyon, mint a tartozásuk. A felszámolót érdekeltté tettük a gyors és eredményes értékesítésben, így néhány hónap alatt befolyt a vételár.

A megmaradt négy követelés is megtérült, de azok nem 100%-ban.

Ebben az időszakban a követelések tulajdonosa az állam volt, azonban még kinn volt az anyaga a bankoknál. Emlékszem a Gyomaendrődi Hitelbank igazgatónőjére, aki elsápadt, amikor megtudta a vételárat. Próbált kötekedni, hogy a kamatokat nem adták el és az még jár nekik. Az akkori kisgazda politika számoltatta fel a Bankkal a két viszonylag jól működő tsz-t, nem megoldást kerestek a tartozás rendezésére. Ez a Peroktáv Mgtsz-nek kb. 80 milliót hozott tisztán.

Képzeljük el azon cégek hasznát, akik több pénzt tudtak fektetni a követelésvásárlásba, vagy volt banki kapcsolatuk és meg tudtak finanszírozni nagy követeléseket. Adott volt a meggazdagodás lehetősége.

Az MBFB Rt örült, hogy tudott eladni követeléseket és folyt be pénz a működési költségeikre.

Ebben az időszakban az értékesítés volt a fő irány, később aztán elzárult ez a csap és kezelésre adták ki csak a követeléseket. Egy ideig kezelők is voltunk, de aztán ez megszűnt, nem találtuk jó üzletnek.

 

Későbbi időszakban már minden bank létrehozott egy saját Kft-t amely kezelte a behajthatatlan követeléseket/ BB Kft,Rizikó Kft, Risk Kft, Kwantum Bank/ tőlük is vettünk néhány apró követelést, azonban ők már piaci áron adták.

Az OKHB-től egyenesbe vettünk meg/mint Ügyvédi Iroda/ egy 30 milliós csomagot, amely az újrakezdési kölcsönök vissza nem fizetéséből származott befagyott követelés volt, jó üzlet volt ez is, bár sok munkával térült meg kb. a fele.

 

1999-ben volt még egy állami segítség a Postabank megmentéséhez. A Postabank befagyott követeléseit két cég kapta meg: a Reorg Apport Rt 127,9 milliárdot, a Work Out Kft 30,3 milliárdot.

 

-3-

 

A Reorg Apportosoknál személyesen voltam a Civis Credit Rt képviseletében, de itt már érződött, hogy megvannak a vevők a csomagokra. Nem nehéz kitalálni, hogy kik voltak a vevők, hiszen a kormány irányította a követelések kezelőinek kiválasztását is.

 

A követelésvásárlásokon mindkét cégünk meggazdagodott illetve jutott az irodánknak is belőle, de úgy gondolom ez egyszeri vissza nem térő alkalom volt, jókor voltunk jó helyen.

 

                                                                             Dr. Halász Árpád

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gr

(Anima1, 2012.07.20 00:44)

Egész más újságcikkekből olvasni ezt-azt ezekről a jelenségekről, és más a bennfentes beszámolója alapján megérteni a csíziót. Gratulálok a talpraesettségéhez!

Re: Gr

(drhalasz, 2012.07.20 06:17)

Köszönöm